Közlemények

Közlemények

Támogassátok Oldal Judit kezelését

judit

Támogatásunk reményt ad egy sikeres kezelésre és erőt ad a Juditnak.

Adományoddal segítesz abban, hogy Judit eljusson dr. Máté Gáborhoz kezelésre Costa Ricába.

Hogyan adományozhatsz? Bankkártyás fizetéssel vagy reklámok megtekintésével. Számítógépen erre a linkre kattints (szükséges lesz regisztrálnod, de ez csupán fél perc):

https://adomany.sharity.hu/kampanyok/5189468/hu 
Mobiltelefonról pedig a következőképp: töltsd le az ingyenes sharity applikációt, regisztrálj, majd keresd meg a kampányunkat a „egészségügy” kategóriában. Kampányunk címe:

Oldal Judit gyógykezelésének támogatása                              Az oldalon bankkártyás fizetéssel tudsz támogatást adni.

Németh László
 
 
Kedves Ismerőseim, Kollégáim, Tanítványaim!
 

Judit március 4-én utazik Costa Rica-ba a kezelésére. A repülőjegy ára 350.000 Ft.-. Köszönjük az eddigi támogatásokat (a 230000 Ft-ot) és kérnénk, aki teheti járuljon még hozzá a repülőjegy megvásárlás hátralévő összegéhez. A pénz támogatás mellett, lehetőség van reklám videók megnézésén keresztül is támogatni Juditot. Minden kis összegű támogatás is számít.

Németh László

Művészetterápia a sérült gyermekekért

sérült

Vendég a háznál – Kossuth Rádió – december 5., kedd 11:32

Szerkesztő: Cataluccio Andrea

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2023/12/04/vendeg-a-haznal-muveszetterapia-a-serult-gyermekekert/?fbclid=IwAR174tezCPlHeVxKHwQnWxRzRvrEr6eGqPuIc13GmU-gKPt56lJ4JF5W38o

 

A művészeti tevékenység segít a gyerekeknek az önkifejezésben, a feszültségek levezetésében és a sikerélmény megélésében. Erre a sajátos nevelési igényű vagy hátrányos helyzetű gyerekeknek különösen nagy szüksége van. Hogyan használják a színes pöttyös Ulwila kottát az értelmi sérülteknél a zeneoktatásban? Hogyan segít egy saját maguk alkotta szuperhős meséje a jó értelmi képességű, autizmusban érintett gyerekeknek? És hogyan ad önbizalmat, kompetenciaérzést egy rajzpályázat projektje hátrányos helyzetű diákoknak? Megszólalók: Keő Barbara, a Vecsési Zenei Alapfokú Művészeti Iskola munkatársa, Kruss Sarolta gyógypedagógus, művészetterapeuta, Urbán Tamara Eszter és Boldizsár Molnár Györgyi, a Szolnoki Szakképzési Centrum művésztanára.

Adományozzatok a "meseterápiás csoport hajlék nélküliek számára" programra

mese adomány
Drága Barátaim, ismerőseim, KÉRLEK SEGÍTSETEK ADOMÁNNYAL MEGOSZTÁSOKKAL. Sok kicsiből lesz a nagy. - Advent a várakozás, a fényvárás, és sokunk számára az adományozás ideje. Örömmel adom hírül, hogy elindítottuk közösségi gyűjtésünket. Hogy kiket támogathattok? A BMSZKI Táblás utcai átmeneti szállójának mesecsoportját, melynek tagjai pszichiátriai betegséggel küzdő hajléktalan emberek. Művészetterápiás csoportunk reményt és erőt ad a résztvevőknek, közösséget épít, és mintákat nyújt egy jobb élethez. Adományoddal segítesz abban, hogy hosszú távon folytathassuk a csoportokat, és mélyreható, tartós változásokat érjünk el.
Hogyan adományozhatsz? Bankkártyás fizetéssel vagy reklámok megtekintésével. Computerről regisztrálva az alábbi linken:
Mobiltelefonról pedig a következőképp: töltsd le az ingyenes sharity applikációt, regisztrálj, majd keresd meg a kampányunkat a „társadalmi” kategóriában. Kampányunk címe: „Meseterápiás csoport hajlék nélkülieknek”. Köszönjük előre is a csoport tagjai nevében, akik minden héten nagyon várják, hogy együtt lehessünk, élőszóval szóljon a mese, beszélgessünk, meghallgassuk egymást, és együtt keressük az erőnket, és egy méltósággal élt élet lehetőségeit.

Thalassa Ház szocioterapeuta állás

ÁLLÁSLEHETŐSÉG Szocioterápiás munkatárs jelentkezését várjuk!
 
Terápiás közösségünkben a szocioterápiás stábtagok a csoportokon, közösségi megbeszéléseken, és az általunk „köztes térnek” nevezett mezőben végeznek kapcsolati munkát pácienseinkkel.
Munkacsoportunk tevékenysége a terápiás közösségi alapértékek mentén szerveződik. Olyan lelkes, elköteleződni vágyó kolléga jelentkezését várjuk, aki kompetenciáit szívesen kamatoztatná közösségünkben, teamben reflektíven, autonóm módon tud és akar dolgozni, nyitott a személyes és szakmai fejlődésre. További részletek a honlapunkon olvashatók: https://www.thalassahaz.hu/allasajanlatok

Szakmai beszámoló a MOL TSZ/GYGY/2023/039 pályázatához

A pályázatban művészetterápiával történő szociális készségfejlesztést tartottunk fogyatékkal élő résztvevők számára, komplex művészetterápiás program (képzőművészet, mozgás, zene, biblioterápia) keretében 11 alkalommal 1,5 órás időtartamban. A programunk közvetlen célja volt a fogyatékkal élő résztvevők számára az autonómia és kompetencia növelése, az izoláció csökkentése, elfogadó közeg létrehozása, az együttműködés, önkifejezés tanítása, a kommunikációs és szociális készségek fejlesztése.

Szocioterapeuta/ művészetterapeuta munkakör Dunaújvárosban

Dunaújváros

A Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Pszichiátriai Osztálya szocioterapeuta/művészetterapeuta munkakör betöltésére keres kollégát teljes munkaidőben, határozatlan időre, de részmunkaidős elfoglaltságként is ellátható a feladatkör.

Várunk minden pályakezdő és tapasztalt jelentkezőt egyaránt, aki érez magában kreativitást arra, hogy szívesen felvállalja osztályunkon ennek a sokszínű tevékenységnek a kialakítását, szervezését.

Kuruzsló törvényt módosította a Parlament

jog

A törvényt az Országgyűlés a 2022. december 7-i ülésnapján fogadta el.

Beiktatta: 2022. évi LX. törvény 37. §. Hatályos: 2023. I. 1-től.

Kuruzslás

187. § (1) *  Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen

a) az orvosi gyakorlat,

b) *

c) a ne

m-konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások

körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(1a) *  Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen magát jogosulatlanul pszichoterapeutaként feltüntetve egészségügyi szolgáltatást végez.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a kuruzslást az orvosi gyakorlatra jogosultság színlelésével követik el.

(3) E § alkalmaz

ásában orvosi gyakorlatra jogosult az,

a) akinek hazai egyetemen szerzett általános orvosi vagy fogorvosi oklevele van,

b) akinek külföldi egyetemen szerzett és honosított, egyenértékűségi záradékkal ellátott általános orvosi vagy fogorvosi oklevele van,

c) a külföldi állampolgár, aki engedély alapján oklevelének honosítása nélkül fejthet ki orvosi tevékenységet,

feltéve, hogy nem áll az orvosi tevékenységtől eltiltás hatálya alatt.

(4) A kuruzslás elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van.


Ez azt jelenti, hogy a Btk szerint csak az kuruzsló, aki pszichoterapeutának nevezi magát (és nincs pszichoterapeuta végzettsége) és úgy végez egészségügyi szolgáltatást.A Btk kuruzsló törvény így nem érinti a művészetterápiás tevékenységet - a szocioterapeutákat és művészetterapeutákat, illetve bármelyik segítő tevékenységet.

Kuruzsló törvényről Alkotmánybírósági határozat

AB

AB határozat mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség megállapításáról

Ügyszám: IV/1409/2020.

Az ügy tárgya:

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 187. § (1) bekezdés b) pontja elleni alkotmányjogi panasz (kuruzslás)

 

Az Alkotmánybíróság hivatalból eljárva megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azáltal, hogy a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 187. § (1) bekezdés b) pontjával – amely szerint aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – összefüggésben nem a normavilágosság alkotmányos követelményének megfelelően szabályozta a cselekmény elkövetési magatartását. Az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2022. március 31-ig tegyen eleget. Az eljárás alapjául szolgáló ügyben az indítványozó a támadott rendelkezés megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól. Panaszában előadta, hogy bár munkássága szakmai körökben elismert, az általa végzett művészetterápiás tevékenység a fogalom meghatározatlansága miatt feltehetőleg a „pszichoterápiás gyakorlat” körébe sorolható, azonban az indítványozó nem felel meg az egészségügyi törvényben foglalt definíciónak (vagyis nem a pszichoterápiás eljárások végzésére képesítéssel rendelkező szakorvos vagy szakpszichológus, aki önállóan végezheti e tevékenységet), ezért lehetséges, hogy eddigi munkájának folytatása a támadott törvényi rendelkezés következtében szabadságvesztéssel büntetendő. Az indítványozó álláspontja szerint a kuruzslás norma szerinti definíciója sérti az munka és foglalkozás szabad megválasztásához való jogát, a vállalkozáshoz való jogát, valamint a jogállamiság részének tekintett normavilágosság követelményét. Az Alkotmánybíróság határozatában kifejtett álláspontja szerint valóban alaptörvény-ellenes helyzetet okoz, hogy a kifogásolt tényállás megfogalmazásában nem egyértelmű, hogy milyen tevékenységeket foglal magában az egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlat körébe tartozó tevékenység, így az elkövetési magatartás nem elég határozott, mert nem egyértelmű, milyen magatartásokra vonatkozik a büntetőjogi tilalom. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a támadott tényállás elkövetési magatartásának pontosításával, a pszichoterápiás gyakorlat körébe eső tevékenység büntetőjogi fogalmának meghatározásával feloldható az Alaptörvény és a kifogásolt rendelkezés közötti ellentmondás, így mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg, és az Országgyűlést jogalkotásra hívta fel.