Markó Mária a gyászmunkáról az MMSZKE Kávézóban

Markó Mária a gyászmunkáról az MMSZKE Kávézóban

Időpont
-

MMSZKE Kávézó 2021. április 24. – vendégünk volt Markó Mária

Markó Mari

A rendszerváltás után szociálisgondozó lettem, majd beiratkoztam a Tündérhegyi szociális munkás képzésre, a szakdolgozatom konzulense Polcz Alaine lett. Önismereti szándékkal elvégeztem a szocioterápiás képzést is. Majd családgondozó lettem és elvégeztem a hospice alapképzést és a gyásztanácsadó képzést. Hospice képzést és csoportokat tartottam, tartok ma is. A Budapest Hospice Ház szociális munkása lettem – egyéni gyásztanácsadást tartottam, haldoklókat és hozzátartozókat kísértem.
Kapcsolatba kerültem a Mozgássérültek Állami Intézetével, szupervíziót, továbbképzést tartottam a Révész Szolgálatnak és a segítőknek.
Boldizsár Ildikótól a meseterápia alapjait tanultam, majd elvégeztem az Élet-Halál kurzust.
A Budai Irgalmasrendi Kórház szociális munkása lettem – az Önkéntes Szolgálat vezetőjeként folyamatos képzést, szupervíziót, esetmegbeszélőket tartottam. Jártam itthon és külföldön az idősotthonokat, intézményeket, ahol előadásokat tartottam Hospice, gyász és veszteség feldolgozás témában. Évekig voltam a kolléganőmmel a Váci Egyházmegye lelkigondozóinak szupervízora. Az OÁZIS alacsonyküszöbi lelki-segítő műhelyben az ügyelőknek és gyászolóknak tartottam csoportot. Jelenleg a kórházi munkám mellett, trénerként részt veszek a CSBO által szervezett Idősügyi Referens képzésben.
Szeretem a munkámat és végtelenül hálás vagyok a szocioterápiás képzésnek, ami abban segített, hogy megismerjem a készségeimet, és szabaddá tett arra, hogy használjam azt, ami bennem van, merjek élni vele és segítsek másokat is abban, hogy ők is merjenek…