On-line csoport technikai szabályai

The service having id "google_buzz" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

On-line csoport technikai szabályai

 

Előkészületek:

Fontos, hogy az ülés időtartamára zavartalan környezetet tudjon kialakítani a résztvevő. Lehetőleg ne jöjjenek be mások abba a helyiségbe, ahol az online részvétel történik.

A résztvevő töltse fel az eszközét vagy az online ülés alatt legyen hálózathoz kapcsolva az eszköz. Használjon fülhallgatót és mikrofont, az érthető és bizalmas kommunikációhoz.

Van egy olyan platform https://jitsi.org/ amely semmilyen technikai tudást nem igényel, minden eszközön (számítógép, laptop, telefon, Ipad) működik és nem kell mást, mint egy linkre kattintani. Windows és Android programnál elég a konferencia linkjére kattintani (nem kell semmit telepíteni), Appel eszközöknél előtte telepíteni kell a Jitsi applikációt, illetve engedélyezni kell a mikrofonhoz és a kamerához való hozzáférést.

(Különbséget kell tenni a különböző platformok között, személyiségjogi okokból: jogilag a skype beszélgetés anyaga a microsoft, a face time az apple, a hangouts a google tulajdona, bármit csinálhatnak vele, hozzáférhetnek, felhasználhatják. Azért is ajánlott a Jitsi program, mert ez egy nyílt forráskodú, közösségi lapon fejlesztett program, ahol a beszélgetés a felhasználó tulajdona).

A kezdeményezőnek létre kell hozni a megbeszélés elnevezését, utána a megbeszélés linkjét le kell másolni és eljuttatni minden résztvevőnek. Elég egyszer létrehozni a megbeszélés linkjét és az folyamatosan használható egymást követő üléseken.

Mindenki próbálja ki az online ülés előtt, hogy működik-e az ő eszközén a Jitsi aplikáció.

(Profiknak. Van egy olyan lehetőség is, hogy átveszed távolról a csoporttag gépe felett az irányítást, elindítod a programot és utána ő viszi tovább a működtetést. Ezt a programot nem kell letölteni mind a két gépen meg kell nyitni és ha meg van, akkor meg kell adni az azonosító számot és a jelszót egymásnak, és akkor be tudsz lépni az ő gépébe. A program: https://www.teamviewer.com/hu/)

 

Az online ülés

Nagyon fontos, hogy az online térben egyszerre egy ember beszéljen, mert érthetetlenné válik a kommunikáció, ha több ember beszél egyszerre.

Mindenki tartsa kikapcsolva a mikrofonját és csak akkor kapcsolja be, ha szólni szeretne. ezzel megelőzhető, hogy a háttérzaj zavarja a kommunikációt.

A Jitsi programnak van egy olyan funkciója, hogy egy kézre kattintva jelezni lehet, ha valaki hozzá szeretne szólni a beszélgetéshez. Ezt használja mindenki a szólási szándékának a jelzésére. Első alkalommal mindenki menjen be az „üzenetek” menübe (chat ablakba) és ott írja be a nevét, így amikor a kézzel jelzi a részvételi szándékát, akkor az névvel is megjelenik, nem csak az ablakban lévő kézzel.

Nézetben választható a mozaik nézet, amikor minden résztvevő látszik, vagy az a nézet, ahol kis ablakokban jelenik meg minden résztvevő és aki éppen beszél az látszik nagyban a képernyőn. Ez a menüben választható ki.