Korona vírus kezelése a csoportokban

The service having id "google_buzz" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

 

Korona vírus kezelése a csoportokban
Bizonyára a ti csoportjaitokban is megjelent témaként a korona vírus. Reagálni kell rá csoportvezetőként. A világban zajló fertőzések, óvintézkedések, karantének nem fogják elkerülni Magyarországot se. Ezért át kell gondolni, hogy a csoportokban hogyan és milyen szabályok szerint kezeljük a helyzetet.
Ami rajtunk múlik, hogy lehetőleg csökkentsük a fertőzés veszélyét. Kérjünk meg minden csoporttagot, hogy tartsák be a személyi higiénés szabályokat. Gyakran mossanak kezet, lehetőleg ne fogjanak kezet, ne ölelkezzenek, zsebkendőbe köhögjenek. Igyekezzenek minimalizálni a tömegközlekedéssel való utazást – biciklizzenek, sétáljanak, autózzanak. Ha valaki úgy gondolja, hogy náthás, fertőző lehet a többiekre, akkor ne jöjjön a csoportba. Ha valaki egyéni érzékenységgel, betegséggel rendelkezik, akkor az önmaga védelmében ne jöjjön a csoportra.
Csoportvezetőként fontos, hogy fenntartsuk a csoport kereteit, terét, ameddig lehet – karantén esetén nem beleegyezés kérdése, hanem hatósági intézkedés alapján tilthatják meg a csoport találkozásait. Az MMSZKE csoportjai a civil társadalom részei, feladatunk közvetlen segítséget adni a csoporttagjainknak ennek a lélektani helyzetnek a kezelésében, megértésében.
Teret és lehetőséget kell adni, hogy a csoporttagok be tudják hozni a félelemeiket, aggódásaikat. Megtartó teret kell biztosítani a különböző lélektani reagálások megjelenéséhez, a kollektív támogató rendszer működtetéséhez. Ugyan a korona vírussal kapcsolatban nincsenek kialakított standard eljárások, kevés az információ, hogy a lefutásának milyen az időtartama, nem lehet tudni, hogy karantén idején, hogyan fog működni a társadalom és az intézmények, ugyanakkor a csoportban egy megnyugtató légkört célszerű kialakítani. Kezelni kell a hisztéria keltés reakcióit, törekedni kell annak a kollektív bölcsességnek a működtetésére, amely valamennyire kívülálló ránézéssel és a tudható tényszerű információkra alapozva, támogatja azt, hogy a meglévő kompetenciákkal tegyünk meg mindent a saját és egymás védelme érdekében, a kiszámíthatatlan kialakuló helyzetben a saját kompetenciánk, lélektani alapállásunk, minél nagyobb autonómiánk megőrzése érdekében.
Csoportvezetőként minket is érint személyesen az, ami körülöttünk zajlik korona vírus ügyben, vannak személyes érzéseink, félelmeink, aggódásaink. Ez rendjén van, mi is emberek vagyunk. Csoportvezetőként felelősségünk az, hogy úgy irányítsuk a csoport folyamatait, hogy abban lehetősége legyen mindenkinek a saját érzéseit, félelmeit megfogalmazni, tudatosítani és a csoport erejével egy viszonylagos egyensúlyt hozzunk létre, ahol kezelhető, viselhető a helyzet bizonytalansága. Ehhez kívánok mindenkinek sok belső erőt csoportvezetőként.
Németh László
MMSZKE elnöke