Művészetterápiás és Bodywork csoport

The service having id "google_buzz" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
2021.06.20. - 10:00

A művészetterápiás és Bodywork csoportokban testérzettel és alkotással, belső képekkel és nonduális bodywork elemekkel dolgozom. Élményközpontúsággal, önkifejezés fókusszal indulunk, ezeket emeljük fel kognitív szintre. A módszereket a wilberi integrál szemlélet, a transzperszonális pszichológia fűzi össze, ami az itt és most teljességéhez igyekszik segíteni.
A munkám során sokszor találkozom mind egyéni klienseknél mind csoportoknál a kimerültség, a megrekedtség, az önbizalom és az egymás iránti bizalom hiányával, illetve a hétköznapok mókuskerekébe való beragadtság kilátástalanságával, a töltődés hiánnyal.
Látom, hogy erőforrások és öngondoskodás, illetve töltődés hiányában a lelki egészség megborul, a kreativitás visszaesik, az életkedv csökken, ami fizikai problémákba és kiüresedésbe, egyéni válságba torkollik.
Ilyenkor óhatatlanul keresi a személyiség szerkezet az új lehetőségeket, hogy helyre billentse az egyensúlyt. Az eddigi megélt tapasztalatok egy magasabb szintű integrációt igényelnek: mi is az élet? miért is születtem? ki vagyok én? mi dolgom van itt?
Ezek a kérdések kinyitnak egy kaput a transzperszonális világba, ahol az egyén újabb lehetőségeket kap a fejlődésre és ezt a fejlődést önismeret és segítő társak nélkül nagyon nehéz meglépni.
A művészetterápia és a Bodywork módszer is élmény alapon, testi érzetekkel dolgozik és nem elméletekkel hanem konkrét megtapasztalással tágítja az egyéni tudatot és ezzel a csoport kollektív tudatát is.
A folyamat során tapasztalt érintések, mozdulatok, alkotások emlékeket hoznak a felszínre melyek a testben, lélekben lenyomatot hagynak és ezek átdolgozása segíti a jelen elakadások kezelését. Egyaránt hangsúlyos az egyéni és a kapcsolati munka. Fő hatótényezői a testbehozás, csoportépítés, és erőforrás keresés (bizalom, énerő) illetve a különböző én részek és tudatállapotok összekapcsolása.
Egy folyamat lezárulása után fontos a szavakban való megragadása és az élmények tudatosítása is.
Credo:
“Úgy gondolom, hogy az útkereső számára önmaga alkotó, pontos és autentikus kifejezése kapaszkodót nyújt az életben jelen való nehézségek bennfoglaló képességének tágítására és ezáltal korlátaink meghaladására. A tudat, hogy ezen a befelé vezető úton már járt előttünk valaki, és erről az útról térképet hagyott örökül, egy eligazodási pont saját labirintusunkban, hiszen ha nem merülünk alá saját belsőnkben akkor nem férhetünk hozzá képességeink, lehetőségeink és adottságaink teljességéhez sem. “
Vári Mariann
Bodywork csoportvezető asszisztens,
Művészetterapeuta